Inloggen Neem contact op
Kennis

Wat zijn de symptomen van een hartstilstand?

Weet jij hoe je een hartstilstand kunt herkennen? Op televisie en in films zien we slachtoffers van een hartstilstand vaak naar hun borst grijpen. Ook zakken ze vaak ineen. Twee bekende, duidelijke signalen! Toch zijn er ook andere, minder bekende tekenen die duiden op een hartstilstand. Zorg dat jij ze allemaal kent en red levens wanneer elke seconde telt!


Poster Leer een hartstilstand herkennen en red levens


Vraag de gratis poster met symptomen aan →4 symptomen van een hartstilstand

Bij een hartstilstand zorgt een elektrische storing van het hart dat het hart stopt met pompen. Zonder snelle interventie komt het slachtoffer hieraan te overlijden.


1. Plotseling in elkaar zakken

Bij een hartstilstand zakt het slachtoffer uit het niets ineen.


2. Bewusteloos en reageert niet

Het slachtoffer reageert niet als je hem of haar aanspreekt. Ook lichamelijke prikkels, zoals schudden aan de schouders, helpen niet.


3. Schokkende bewegingen

Bij een hartstilstand kunnen de armen en benen van het slachtoffer soms schokkende bewegingen maken. Dit duurt ongeveer 10 tot 20 seconden en komt door zuurstofgebrek in de hersenen.


4. Geen of afwijkende ademhaling

Veel slachtoffers van een hartstilstand ademen niet. Ook zijn er slachtoffers die naar lucht happen, snurkend ademhalen of zwaar of moeizaam lijken te ademen. Dit duurt ongeveer 10 tot 30 seconden.

Herken jij 1 of meer van deze tekenen? Bel dan direct 112!


Herken ook deze symptomen vóór iemand in elkaar zakt

Wist je dat je een hartstilstand soms ook al kunt herkennen, voor iemand überhaupt in elkaar zakt? Leer ook deze symptomen kennen en red levens: hoe eerder jij als omstander 112 belt, hoe eerder de juiste hulp gegeven kan worden!


1. Duizeligheid of een licht gevoel in het hoofd

Vlak voor het ineenzakken zijn slachtoffers soms duizelig of voelen ze zich licht in hun hoofd.


2. Drukkend gevoel op de borst

Sommige slachtoffers klagen over pijn of druk op de borst, vlak voor ze op de grond vallen. Soms grijpen ze hierbij naar hun borst. Er zijn ook slachtoffers (vooral vrouwen) die pijn hebben in hun maag en/of tussen de schouderbladen.

Herken jij deze symptomen? Twijfel dan niet en bel direct 112!


Wat moet ik doen als ik symptomen van een hartstilstand herken?


1. Bel direct 112

Laat iemand anders 112 bellen, of bel zelf 112.


2. Start de reanimatie

Druk hard en regelmatig op de borstkas van het slachtoffer. Zo zorg je dat er zuurstofrijk bloed naar de hersenen gepompt wordt. Probeer steeds 100-120 compressies per minuut te geven, met een diepte van 5-6 cm.


3. Gebruik een AED

Laat iemand een AED ophalen en sluit deze aan op het slachtoffer. Volg nu de aanwijzingen van de AED op. Is er geen AED beschikbaar? Blijf dan reanimeren tot de hulpdiensten er zijn.


Waarom is het belangrijk dat ik een hartstilstand herken?

Bij een hartstilstand stopt het hart met pompen. Zonder interventie overleven slachtoffers een hartstilstand niet. Hoe eerder het slachtoffer hulp krijgt, hoe groter de overlevingskans. Snelle hulp van omstanders is daarom cruciaal!

Het helpt als omstanders weten wat de tekenen en symptomen van een hartstilstand zijn. Zo kun je een mogelijke hartstilstand direct herkennen en levensreddend handelen.


Vraag de gratis poster aan

Help jij mee om Nederland hartveiliger te maken? Vraag dan jouw gratis A4-poster aan! Op deze poster staan alle tekenen en symptomen van een hartstilstand. Ook zie je in één oogopslag wat jij kunt doen om te helpen. Je ontvangt de poster per mail en kunt deze zelf uitprinten.

TIP: Slimme plekken om de poster op te hangen zijn bijvoorbeeld naast (of op) de koffieautomaat, een sportkantine of bij de receptie. Zo bereiken we samen zoveel mogelijk mensen!

 

Vraag de gratis poster aan!

 
AED-Partner

Contactgegevens NL

AED-Partner Nederland

Ekkersrijt 4301

5692 DJ Son

T: +31 (0)499 49 00 16

M: info@aedpartner.nl

Contactgegevens BE

AED-Partner België

Everselstraat 133

3580 Beringen

T: +32 (0)11 42 03 45

M: info@aedpartner.be

logo