Inloggen Neem contact op
Kennis

Wat is het verschil tussen een hartstilstand en een hartinfarct?

Bij een hartstilstand stopt het hart met pompen. Dit komt door een elektrische storing van het hart. Bij een hartinfarct is de slagader van het hart verstopt. Hierdoor ontstaat zuurstofgebrek en raakt het hart beschadigd. Bij een hartinfarct stopt het hart doorgaans niet met kloppen.


Download poster verschil hartstilstand en hartinfarct


Vraag de gratis A4-poster aan!Wat is een hartstilstand?

Bij een hartstilstand zorgt een elektrische storing van het hart dat het hart stopt met pompen. Zonder snelle interventie komt het slachtoffer hieraan te overlijden.


Symptomen van een hartstilstand

Bij een hartstilstand krijgt het slachtoffer plotseling last van symptomen. Hierbij zakt het slachtoffer vaak ineen en raakt hij of zij buiten bewustzijn. Het slachtoffer heeft geen polsslag meer. Vaak hijgt het slachtoffer of haalt hij/zij helemaal geen adem meer. Zonder behandeling kan het slachtoffer van een hartstilstand binnen enkele minuten komen te overlijden.


Wat moet ik doen bij een hartstilstand?

1. Bel 112.
2. Reanimeer het slachtoffer.
3. Gebruik aan AED.


Is bij een hartstilstand altijd een AED nodig?

Nee. Een AED analyseert altijd het hartritme van het slachtoffer om te bepalen of een elektrische schok nodig is. Bij sommige hartritmes is geen schok nodig.

Let op: Bij een hartstilstand is reanimatie wel altijd vereist.


Wat is een hartinfarct?

Bij een hartinfarct zit er een blokkade in de slagader die het hart van zuurstof voorziet. Hierdoor kan blijvende schade aan het hart ontstaan. Medische hulp is nodig om deze blokkade te verhelpen. Hoe langer het duurt voor de behandeling wordt gestart, hoe groter de schade aan het hart.


Symptomen van een hartinfarct

De symptomen van een hartinfarct kunnen sterk variëren. Hierdoor is het voor slachtoffers en omstanders soms lastig om een hartinfarct te herkennen.

De meest voorkomende symptomen zijn: pijn of ongemak in de borst, rug of kaak, koud zweet, misselijkheid en overgeven. Soms treden symptomen ineens (acuut) op en soms heeft het slachtoffer er al enkele uren, dagen of zelfs weken last van.


Wat is het verschil tussen een hartaanval en een hartinfarct?

Er is geen verschil tussen een hartaanval en een hartinfarct. Deze twee termen betekenen hetzelfde.


Wat moet ik doen bij een hartinfarct?

1. Bel 112.
2. Start reanimatie bij bewusteloosheid.


Help jij om Nederland hartveiliger te maken?

Vraag dan hieronder jouw gratis A4-poster aan! Op deze poster staat duidelijk het verschil tussen een hartstilstand en hartinfarct uitgelegd. Ook zie je in één oogopslag wat jij kunt doen om te helpen. Je ontvangt de poster per mail en kunt deze zelf uitprinten.

TIP: Slimme plekken om de poster op te hangen zijn bijvoorbeeld naast (of op) de koffieautomaat, een sportkantine of bij de receptie. Zo bereiken we samen zoveel mogelijk mensen!

 

Vraag de gratis poster aan!

 
AED-Partner

Contactgegevens NL

AED-Partner Nederland

Ekkersrijt 4301

5692 DJ Son

T: +31 (0)499 49 00 16

M: info@aedpartner.nl

Contactgegevens BE

AED-Partner België

Everselstraat 133

3580 Beringen

T: +32 (0)11 42 03 45

M: info@aedpartner.be

logo