Inloggen Neem contact op
Terug naar nieuws
Geneeskundestudent redt leven AED

Geneeskundestudent redt met behulp van een AED het leven van 14-jarige voetballer uit Zottegem

"Elke sportclub moet een automatische defibrillator aanschaffen". Dat is de opmerkelijke oproep van Jerôme Callebaut. De student geneeskunde redde vorige week het leven van de 14-jarige voetballer Gilian De Wolf. Die kreeg een hartstilstand op training bij zijn club KSV Zottegem. Met behulp van het aanwezige AED-toestel kreeg Callebaut het hart van Gilian opnieuw aan de praat. "Een defibrillator is veel goedkoper dan clubs denken", zegt Jerôme Callebaut, die zelf ook reanimatieopleidingen geeft.

Het voorval met Gilian bewijst nog maar eens het belang van een defibrillator, zegt Callebaut. "Ik pleit er heel hard voor dat elke club zo'n toestel aanschaft. Het is nu heel toevallig dat ik zelf bij een reanimatie betrokken was, want ik ben al langer bezig met opleidingen."

De perceptie rond zo'n toestel houdt clubs nog te vaak tegen om er eentje aan te schaffen. "Veel clubs denken dat het te duur is", zegt Callebaut. Eentje aankopen kost al snel tussen de 4000 en 6000 euro, maar tegenwoordig kan je ze ook leasen. Dat kost dan 30 à 35 euro per maand. En je kan er levens mee redden."

Update: Gilian heeft in januari 2023 de award voor ‘Comeback van het Jaar’ in ontvangst mogen nemen voor zijn return op het voetbalveld. De award is onderdeel van de Gouden Schoen, een felbegeerde prijs in de Belgische voetbalcompetitie.

Bron tekst en beeld: VRT NWS en HLN


18 augustus 2022

 
AED-Partner

Contactgegevens NL

AED-Partner Nederland

Ekkersrijt 4301

5692 DJ Son

T: +31 (0)499 49 00 16

M: info@aedpartner.nl

Contactgegevens BE

AED-Partner België

Everselstraat 133

3580 Beringen

T: +32 (0)11 42 03 45

M: info@aedpartner.be

logo